Massage Yoga Tilburg

 

Arhanta Yoga

Tilburg

 

 

 

 

 
 
home        |     wie zijn wij     |     onze lessen     |     wat is yoga    |        opleiding yogadocent   |    contact
 

Wat is Yoga

Het woord Yoga is afgeleid van het woord Yog, dat in het Sanskriet verenigen/verbinden betekent. Het vertegenwoordigt ‘het verenigen van de de lagere menselijke natuur met de hogere’, of het ‘verbond met het Zelf’.  

Het doel van het leven moet gezocht worden in het diepste van de ziel, door middel van ervaringen, hoop, geloof, een vredvolle geest en spirituele wijsheid.

 

De grote Indiaase wijsheden hebben vele methodes ontwikkeld, zodat elk mens de mogelijkheid heeft om de betekenis van het leven te vinden en begrijpen door zijn eigen fysieke en mentale capaciteiten. Alle wegen van Yoga leren de mens discipline en zelfcontrole. Ookal lijken de verschillende Yogawegen anders, de essentie blijft hetzelfde: Zelfrealisatie.

 

De vier wegen van Yoga

Er zijn vier soorten mensen op deze wereld: de intellectuele, de actieve, de emotionele en de bezinnende.

Degenen die intellectueel zijn volgen de weg van Jnana Yoga, de weg van wijsheid en scherpzinnigheid.
Degenen die actief zijn volgen de weg van Karma Yoga, de weg van actie en onbaatzuchtige dienstbaarheid.
Degenen die emotioneel zijn volgen het pad van Bhakti Yoga, de weg van devotie en liefde, waar de persoonlijkheid opgelost en het individu ÚÚn wordt met het Hogere.

Degene die de meeste waarde hechten aan bezinning zullen de weg van Raja Yoga volgen, de manier die is ontworpen om de geest de controleren en te overmeesteren door mentale concentratie. Een tak van Raja Yoga is Hatha Yoga dat de Yogi voorbereidt op de hogere niveaus van Raja Yoga.

 

Arhanta Yoga volgt de rijke traditie en filosofie van Swami Sivananda en Sri Vivekananda en geloofd in een samengaan van de verschillende wegen van Yoga. Swami Sivananda herkende dat ieder mens beschikt over intellect, hart, lichaam en geest en adviseert daarom dat  iedereen bepaalde technieken uit elke weg beoefent. Rekening houdend met de  eigen aard en voorkeur kan iemand een bepaalde weg van Yoga benadrukken.

 

 

 

 

 

 

Waarom Yoga?

 

Psychologische voordelen:

 • Geestelijke rust: Hatha Yoga Asana oefeningen vragen om een intense geestelijke activiteit. Doordat u zich zo sterk concentreert op wat het lichaam doet, ontstaat er rust in de geest. Yoga introduceert u ook in de meditatie technieken, zoals het onderzoeken van uw ademhaling en het loskomen van uw gedachten waardoor de geest tot rust komt.

 • Lichaamsbewustzijn: Hatha Yoga verbetert uw bewustzijn van uw lichaam. Er wordt vaak gevraagd om kleine subtiele bewegingen te maken om uw houding te verbeteren. Op den duur zal dit ervoor zorgen dat u zich beter voelt in uw lichaam. En dit leidt tot vervolgens weer tot een verbeterd zelfvertrouwen.

 • Verbetering van concentratie en geheugen: Door middel van het regelmatig beoefenen van Yoga zal u leren voor een langere periode de concentratie vast te houden. Uw geheugen wordt getraind details en volgorde van de verschillende houdingen van de oefeningen te onthouden en uw concentratie wordt uitgedaagd doordat u uw aandacht tegelijk op uw ademhaling en op uw bewegingen moet vestigen.

 • Vermindert angst en depressie: Yoga zaait positief denken en een gezonde houding tegenover u zelf, het leven en anderen.

 

Lichamelijke voordelen:

 • Flexibiliteit: De serie Yoga houdingen die ‘Asanas’ wordt genoemd zorgen voor een veilige stretching van je spieren. De gifstoffen die worden gevormd bij het gebruik van de spieren, en die voor stijve spieren, spanning, pijn en vermoeidheid zorgen, worden door het stretchen van de spieren afgevoerd. Daarbij zorgt Yoga dat de bewegelijkheid van de gewrichten verbetert en versoepelt. Hierdoor zult u uw lichaam als fijn, vloeiend en soepel ervaren.

 • Kracht: Bijna alle houdingen van de Yoga oefeningen trainen en versterken de dieperliggende spieren in de onderbuik. Veel houdingen versterken ook het bovenlichaam. Dit is erg belangrijk wanneer u ouder wordt. Daarnaast versterken de staande houdingen ook uw kniepees, quadriceps en de onderbuikspieren. Houdingen zoals de Cobra die de spieren in de onderrug versterken, zijn ook erg effectief. Yoga versterkt het lichaam op een gezonde manier door middel van het vasthouden van de posities in de juiste lijn.

 • Houding: Uw natuurlijke houding verbetert wanneer uw flexibiliteit en kracht groeit. De meeste staande en zittende houdingen versterken uw kernkracht. Dit komt doordat u uw diepe onderbuikspieren gebruikt voor elke houding. Met een sterkere kern is het gemakkelijker om goed rechtop te zitten en te staan.

 • Ademhaling: Dankzij de diepe, bewuste ademhaling die tijdens Yoga wordt gebruikt, groeit de longcapaciteit zeer snel. Dit zorgt ervoor dat uw sportresultaten en uithoudingsvermogen verbeteren.

 • Hart: Naar het positieve effect van Yoga op hartaandoeningen is wellicht wel het meest onderzoek gedaan binnen Yoga studies. Van Yoga was al lang bekend dat het de bloeddruk en het hartritme verlaagt. Een langzamer hartritme kan mensen met een verhoogde bloeddruk of hartaandoening helpen.

Spirituele voordelen

Spiritualiteit zal voor verschillende mensen een verschillende betekenis hebben met een eigen dimensie. Normaal gesproken verwijst spiritualiteit naar iets dat met God of religie te maken heeft. Maar vanuit het perspectief van Yoga verwijst spiritualiteit niet enkel naar God maar ook naar de ziel of ons innerlijke bewustzijn. Natuurlijk was Yoga wel verbonden met religies omdat de meeste van zijn leermeesters heiligen waren, de bedelmonniken van de Hindu´stische religie. Ondanks dat had Yoga een breder perspectief en was het bedoeld als methode om ons innerlijke bewustzijn te vinden. Men geloofde dat het intensief beoefenen van Yoga de chakras van het lichaam opent en de innerlijke energie (Kundalini) helpt te ontwaken.

 • Vrede (rust): Het verjongen of verfrissen van de geest en de gezondheid door middel van Yoga zal een weg vormen naar spirituele vrijheid en zaligheid. Volgens de principes is Yoga gericht op het bereiken van totale bevrijding van geboorte, dood en duisternis. Als u echter niet zo religieus bent zullen de spirituele basisprincipes zoals het verbeteren van uw concentratie, ademhaling en helderheid van geest u helpen een evenwichtig en vredevol leven te leiden. De verbeterde ademhaling zal ervoor zorgen dat spanning verdwijnt en dat u beter kunt omgaan met stress. De verbeterde concentratie en helderheid van geest maken u productiever.

 • Kennis: Bij de spirituele voordelen van Yoga horen ook de psychische controle; de controle over de geest en het denken. Ontspanning in het denken zal u helpen uw kennis te vergroten. En het helpt u flexibeler in het leven te staan. De ervaring leert dat mensen die Yoga beoefenen met meer compassie tegenover hun omgeving staan. De controle over hun gedachten zorgt ervoor dat men beter om kan gaan met de materialistische druk van het moderne leven.

  Het grootste spirituele voordeel van Hatha Yoga is echter het zelfbewustzijn. Het begrijpen van de eigen wil zal helpen lichaam en de geest te helen van pijn.

   

    International Yoga Federation