Massage Yoga Tilburg

 

Arhanta Yoga

Tilburg

 

 

 

 

 
       
home        |     wie zijn wij     |     onze lessen     |     wat is yoga    |        opleiding yogadocent   |    contact
 

De 5 Principes van Yoga

Wat zijn goede oefeningen?

In tegenstelling tot veel moderne trainingssystemen, die gericht zijn op het versterken van spieren door middel van mechanische bewegingen, zijn de Yoga oefeningen ontworpen om het lichaam te ontwikkelen, de geest te kalmeren en spiritueel te groeien.

De Yoga oefeningen, Asanas genaamd, zijn stilstaande houdingen. Het doel hiervan is het lichaam flexibeler en krachtiger te maken. Het lichaam is zo jong als dat het flexibel is.

Yoga oefeningen zijn gericht op het versterken en versoepelen van de ruggengraat. In de ruggengraat zit het belangrijkste zenuwsysteem. Wanneer men de ruggengraat in een gezonde toestand houdt van flexibiliteit en kracht, dan zal de circulatie verbeteren en zullen de zenuwen de juiste supplementen van vitamines en mineralen ontvangen. Dit heeft ook een positief effect op het organenstelsel en het hormoon systeem.

 

Wat is een goede ademhaling?

De meeste mensen gebruiken maar een fractie van hun gehele longcapaciteit om te ademen. Zij ademen oppervlakkig en zetten nauwelijks hun ribben uit. Hun schouders zijn opgetrokken, zij hebben last van pijnlijke spanningen in de bovenrug en nek en zij hebben een gebrek aan zuurstof.

De Yoga ademhaling is een diepe ademhaling. Dit brengt lucht naar de laagste en grootste delen van de longen en verzekerd voldoende zuurstof voor het hele lichaam. Ook voorkomt het pijnlijke spieren in het lichaam, hoofdpijn of benauwdheid.

Het beheersen van de ademhaling, Prana, helpt de geest te kalmeren en te beheersen.

 

Wat is goede ontspanning?

Het moderne leven maakt het moeilijk voor mensen om te ontspannen. Veel zijn zelfs vergeten dat rust en ontspanning een natuurlijke manier zijn om op te laden. Zelfs als men probeert te rusten, verbruiken de meeste mensen hier nog veel te veel lichamelijke en geestelijke energie mee door spanning.  

Gedurende een dag produceert ons lichaam normaal gesproken al de bouwstoffen en energie die voor de volgende dag nodig zijn. Maar het gebeurt vaak dat al deze bouwstoffen en de energie wordt verbruikt in een paar minuten door een slechte bui, zorgen en onnodige spanning. Dit zorgt vervolgens voor vermoeidheid, hoofdpijn, uitputting en over een langere periode kan dit leiden tot serieuze ziektes.

Tijdens complete ontspanning wordt er praktisch geen energie verbruikt. Enkel een heel klein beetje om het lichaam in zijn normale omstandigheden te houden terwijl de rest van de energie wordt opgeslagen en bewaard.

Deze ontspanning laadt het lichaam, de geest en de spiritualiteit op en zorgt voor meer vitaliteit.

 

Wat is gezonde voeding?

Het dieet dat bij Yoga hoort bestaat uit vegetarisch, puur, simpel en natuurlijk voedsel dat gemakkelijk te verteren is. Het doel van eten is het aanvullen van de levenskracht, de kosmische energie  'Prana'. Het beste voedingsplan voor een Yoga leerling is een dieet van natuurlijk, vers voedsel waarbij vlees, vis, eieren, uien, knoflook, koffie, witte suiker, thee (uitgezonderd kruidenthee) en alcohol zoveel mogelijk vermeden moeten worden.

 

Wat is meditatie?

‘Als de oppervlakte van een meer rustig en stil is, kan men de bodem duidelijk zien. Dit is echter onmogelijk als het oppervlak wordt verbroken door golfen’. Op dezelfde manier kijkt Yoga naar de mens; als de geest stil is, zonder gedachten en verlangens, dan kan U uw  ‘zelf’ zien. Dit noemen wij ‘Yoga’. Iedereen is in staat om zich geestelijk te concentreren. Dit is niet ongewoon of mysterieus. Meditatie is niet iets dat wij moeten leren van een Yogi. Wij bezitten al de mogelijkheid om gedachtes af- of uit te sluiten.

We kunnen de geestelijke onrust op twee manieren controleren: door ons geestelijk naar buiten te richten of door ons naar binnen te richten. Naar binnen; dan concentreren wij ons op de ‘zelf’ of op het bewustzijn van ‘ ik ben’. Naar buiten; dan richten wij ons op iets anders dan het ‘zelf’ of ‘ ik ben’. Over het algemeen wordt er geleerd om ons naar buiten te richten op objecten.

Om waarheid, geluk en vrede te vinden moeten we eerst de geest stil maken. En moeten we leren verder te gaan dan de geest. Al het geluk dat wordt gevormd door de geest is tijdelijk en vervliegt; als wij ons op ons innerlijk concentreren (dus naar binnen) dan kunnen we de ervaring van perfecte concentratie verdiepen. Dit is ‘meditatie’.